advertentie Banner Profile Mekkes

Mogelijk meer acties in streekvervoer, FNV stelt ultimatum

De streekvervoerders krijgen van de FNV tot 2 januari 12:00 uur om afspraken te maken om de werkdruk te verlagen.

Als de werkgevers in het streekvervoer niet op de eisen ingaan van vakbond, wordt er op 4 januari 24 uur gestaakt. Ook in de regio Eindhoven gaat het streekvervoer dan plat. Volgens de FNV is de werkdruk in het streekvervoer te hoog voor de chauffeurs. Daarom was er donderdag 14 december in Eindhoven al een ludieke publieksvriendelijke actie met dixi's die achter bussen aan reden.

FNV en haar leden eisen minder krappe dienstroosters. Ze willen dat chauffeurs gemiddeld elke 2 uur een mogelijkheid hebben om naar het toilet te gaan en na elke 4 uur een fatsoenlijke pauze van minimaal een kwartier. Verder eisen ze een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand voor alle werknemers. Collega-vakbond CNV houdt op dit moment ledenraadplegingen. Het ziet er volgens de FNV naar uit dat zij aansluiten bij de acties.

Paul Verhoef van van de FNV zegt dat de buschauffeurs steeds verder worden opgejaagd en uitgeknepen. "Ze draaien vaak diensten van 4 uur achterelkaar zonder dat ze naar het toilet kunnen. Dat is onverantwoord en het moet anders, zo gaan wij niet door. Onze mensen zijn geen coureur, maar buschauffeur."

Volgens Verhoef hebben de streekvervoerders ruim de tijd gehad om fatsoenlijke afspraken te maken om de werkdruk te verlagen. Alleen tijdens de cao-onderhandelingen is er niets van terecht gekomen. "Er waren geen afspraken te maken over fatsoenlijke pauzes of over tijd om passagiers goed van dienst te kunnen zijn. Ook een loonsverhoging zat er niet in."


Meer nieuws van maandag 18 december 2017