advertentie Banner Profile Mekkes

Monumentenstatus voor NRE- en Campinaterrein

De historische gebouwen op het NRE-terrein en Campina-terrein in Eindhoven hebben een monumentenstatus gekregen.

Met deze status moeten dit industriële erfgoed voor de toekomst behouden worden. De gasfabrieken op het NRE-terrein vinden hun oorsprong in 1899 en de fabrieken van zuivelproducent Campina zijn gebouwd in 1961. Voor beiden geldt dat ze van grote waarde zijn voor de stad Eindhoven.

Tijdens de Open Monumenten Dag komende zondag worden beide monumenten gepresenteerd. Naast de officiële bekendmaking van de monumentenstatus door wethouder Jan van der Meer, worden ook de erfgoedbordjes onthuld op het NRE-terrein. Die bordjes worden door de gemeente op bijzondere historische locaties in Eindhoven neergezet in samenwerking met het Erfgoedhuis en de Henri van Abbe Stichting.

Herontwikkeling
Beide terreinen worden inmiddels herontwikkeld. Op het NRE-terrein wordt er veel aandacht besteed aan de historische kwaliteiten van gebouwen. Zo is er onder meer horeca en veel creativiteit te vinden. Met de monumentenstatus worden deze historische kwaliteiten ook voor de toekomst gegarandeerd. Op het Campina-terrein spelen de monumenten een centrale rol als identiteitsdragers voor na de herontwikkeling.


Open Monumenten Dag
Zondag is een deel van de kersverse monumenten op verschillende momenten te bezoeken. Van 11:00 tot 17:00 uur kunnen geïnteresseerden op het NRE-terrein terecht. Op het Campina-complex vinden er tussen 11:30 en 15:30 uur elk half uur rondleidingen plaats.


Meer nieuws van woensdag 5 september 2018