advertentie Banner Profile Mekkes

Nederlands kampioenen bowls komen uit Eindhoven en Mierlo

Bowls. Het lijkt op Jeu de Boules, maar dat is het niet. De Nederlands kampioenen bowls komen uit Eindhoven en Mierlo.

Het principe van beide sporten is hetzelfde: spelers gooien een klein balletje het veld in en moeten een grotere bal zo dicht mogelijk in de buurt gooien. Bij bowls wordt de bal echter gerold in plaats van gegooid. De bal ziet er ook anders uit. Door een zwaardere en lichtere kant rolt de bal met een boogje. Dat staat model voor de sport.

Tweetal
De sport wordt alleen gespeeld, maar ook in teams. Dat heet dan pairs. Frans Smulders (Eindhoven) en Frans Roberts (Mierlo) spelen elke dinsdag bowls bij Bowls Club Eindhoven. Voor Roberts is de titel een bevrijding na vele kampioenschappen en voor Smulders een verassing, omdat hij pas twee jaar speelt.

Jeugd
'Het is hier gezellig, maar er wordt ook gespeeld op het scherpst van de snede', vertelt Smulders tijdens een training. De voor een groot deel gepensioneerde spelers drinken ook rustig een kopje koffie tussendoor. Met de populariteit onder de jeugd gaat het alleen niet zo hard vertelt Roberts. 'In landen waar de sport populairder is spelen wel jongere mensen. Zoals in Engeland en Australië, maar in Nederland niet of nauwelijks.'


Meer nieuws van dinsdag 24 april 2018