advertentie Banner Profile Mekkes

Nieuwe aanpak moet jaarlijks 800 Eindhovenaren uit bijstand halenStudio040

Nieuwe aanpak moet jaarlijks 800 Eindhovenaren uit bijstand halen

Een nieuwe aanpak moet jaarlijks ruim 800 Eindhovenaren met een bijstandsuitkering aan het werk krijgen.

Het aantal bijstanders daalt sinds 2017, maar dat is volgens gemeente en betrokken instanties niet genoeg. De aanpak laat nog duidelijk te wensen over. Zo is de daling van de afgelopen jaren vooral ook te danken aan de economische groei van de regio.

Zo is de dienstverlening van instanties richting bijstanders te versnipperd. Professionals weten elkaar niet goed te vinden. ‘We willen de bijstanders die relatief snel aan de slag kunnen naar het werkbedrijf verwijzen. Mensen die veel verder van de arbeidsmarkt staan en veel persoonlijke problemen hebben, die krijgen eerst de zorg die ze nodig hebben’, zegt wethouder Yasin Torunoglu.

Daarnaast krijgen ondernemers te weinig kandidaten aangeboden op hun vacatures. Ook weet het bedrijfsleven niet wat voor vaardigheden bijstanders hebben. ‘De samenwerking met ondernemers moet beter. Dan weten zij ook wat ze aan de mensen met een uitkering kunnen hebben. Want er zijn nu eenmaal veel vacatures’, licht Yvonne van Mierlo toe, directrice van Ergon en het Participatiebedrijf in de regio. VNO-NCW ziet dat ook zo. ‘Ondernemers staan te springen om extra krachten, maar weten vaak niet wat deze groep kan’, aldus Marjolein van den Berkmortel van de werkgeverskoepel.

Verder wil wethouder Torunoglu harder zijn voor inwoners die er met de pet naar gooien, en bijvoorbeeld bij trainingen en gesprekken niet komen opdagen. ‘Dat blijft niet zonder consequentes’. Voorheen, constateert de gemeente, was de aanpak op dit punt te 'vrijblijvend'.

Op dit moment zijn er zo’n 6500 bijstanders in Eindhoven. Een groot deel van hen is boven de 45 jaar en alleenstaand. Ook komen schulden, psychische problemen en een gebrek aan zelfvertrouwen vaak voor.