advertentie Banner Profile Mekkes

Nieuwe Westparallel (N69) gaat er definitief komen Grenscorridor N69

Nieuwe Westparallel (N69) gaat er definitief komen

De Raad van State heeft besloten dat de provinciale weg tussen Eindhoven en de Belgische grens er definitief komt.

De nieuwe weg moet een stuk schoner en veiliger zijn. Het zorgt voor een vlottere doorstroming van de auto's en het sluipverkeer wordt beperkt. De huidige N69 gaat nu dwars door Valkenswaard en Dommelen. Dat zorgt al jaren voor flinke overlast voor de inwoners. De nieuwe Westparallel wordt langs beide dorpen aangelegd.

Gedeputeerde Christophe van der Maat is opgetogen: 'Dit is heel goed nieuws voor de inwoners van Valkenswaard, Waalre, Bergeijk en Eersel. Na jaren van voorbereiding en zorgvuldige plannenmakerij heeft nu ook de hoogste rechter van Nederland besloten dat dit plan inhoudelijk klopt en dat alle procedures correct doorlopen zijn.'

Door het oordeel kan de provincie verder met het voorbereiden van de aanleg. Ze zijn vorig jaar al gestart met de aanbesteding zodat de aannemer geen extra vertraging oploopt bij het realiseren van de weg. Naar verwachting gaat januari 2019 de eerste schop de grond in. In 2021 moet de weg definitief klaar zijn.

Rotonde
De nieuwe N69 sluit ten zuiden van Veldhoven aan op de A67. Voor die aansluiting door middel van een rotonde heeft de gemeente Veldhoven een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Dit bestemmingsplan wacht nog op de uitspraak van het Europees Hof. Als dit plan niet wordt goedgekeurd, ontstaat er alsnog flinke vertraging.

De gemeente Veldhoven onderzoekt in nauw overleg met de provincie welke mogelijkheden er zijn om de aansluiting van de N69 op de Kempenbaan toch tijdig te kunnen realiseren. Tegen de tijd dat de aannemer van de N69 start met de aanleg, zal ook duidelijk op welke manier de N69 op de A67 kan worden aangesloten.


Meer nieuws van woensdag 13 juni 2018