advertentie Banner Profile Mekkes

NS-poortjes station Eindhoven vanaf deze week dicht

De toegangspoortjes op het centraal station in Eindhoven zijn vanaf maandag gesloten. Alleen met een kaart of pas kunnen reizigers op het perron en in de passagierstunnel komen.

Al een jaar lang is driekwart van de poorten dicht. Nu wordt het laatste deel dus ook gesloten op het onlangs vernieuwde station. Alleen reizigers die een eenmalig vervoersticket, ov-chipkaart of een speciale passage-pas hebben kunnen door de poortjes.

Veiligheid
Met de maatregel wil de NS de veiligheid op het station verbeteren. 'We hebben op andere stations gezien dat het veiligheidsgevoel van reizigers flink toeneemt. Hiermee weren we veel zwartrijders en beperken we incidenten. Dat is goed voor de veiligheid van reizigers, maar ook voor personeel en bezoekers', zegt woordvoerster Inge Reigersberg.

Doorgang
Volgens de NS is het verbeteren van de veiligheid belangrijker dan het in stand houden van de doorgang van het centrum naar het noorden van de stad. Reigersberg: 'Uit onderzoek van ons met de gemeente blijkt dat slechts 1 procent van de bezoekers geen pas heeft om door te lopen. Dat is maar een kleine groep'.

Omleiding
Het heeft even geduurd voordat de poortjes er kwamen. Dat komt onder meer door de lange verbouwing van het station en de bebording voor de omleidingsroutes. Die waren nog niet klaar. Mensen die geen pas hebben, moeten namelijk omlopen als ze aan de andere kant van het station moeten zijn. De omlooproute loopt via de Vestdijk en de Dommeltunnel.

Om alles in goede banen te leiden, staan er komende weken NS-medewerkers bij de poortjes. Zij helpen de reizigers, mocht dan nodig zijn. Inmiddels zijn er zo'n zeventig station in Nederland waar de poortjes dicht zijn.


Meer nieuws van maandag 3 september 2018