advertentie Banner Profile Mekkes

'Ondermijningsfonds van 100 miljoen euro is niet genoeg'Studio040

'Ondermijningsfonds van 100 miljoen euro is niet genoeg'

Burgemeester Jorritsma is blij met de erkenning vanuit Den Haag, maar heeft meer geld nodig.

Dat heeft John Jorritsma zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof gezegd. De burgemeester en voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland heeft extra geld nodig om de ondermijnende criminaliteit in de regio aan te pakken. In het het zogenaamde ondermijningsfonds zit 100 miljoen euro, maar dat is een incidenteel budget, niet structureel volgens de burgemeester en dat vindt hij jammer. "Maar het is een begin van erkenning." Daarnaast moet Brabant dat geld delen met de rest van Nederland, terwijl er 150 miljoen euro was gevraagd voor alleen Brabant.

De experimentenwet levert op de korte termijn misschien wel meer op als het gaat om de bestrijding van de drugscriminaliteit in Brabant: "Door die wet kunnen we gaan experimenteren met het uitwisselen van data, dat zijn heel belangrijke zaken om de vinger achter de criminele wereld te krijgen", aldus Jorritsma in Buitenhof. Nu nog hebben de instanties met teveel wettelijke beperkingen te maken om privacygevoelige data uit te wisselen.

"Het zou mooi zijn wanneer de privacywetgeving wat meer aansluit op de daadwerkelijke praktijk." Als voorbeeld noemt Jorritsma dat iemand een sociale uitkering kan aanvragen bij de gemeente, maar een loket verder ook een bouwvergunning voor zijn horeca-onderneming. "Die twee bestanden zijn niet met elkaar gekoppeld en ook niet met de belastingdienst."

Verder benoemt de burgemeester van Eindhoven de zogenaamde 'wijkkoningen' in de regio. "Dat zijn mensen die onverklaarbaar vermogend zijn. Ze hebben een auto van tienduizenden euro's voor de deur staan, een huis met rolluiken zowel aan de binnen- als buitenkant, beveiligingscamera's en geen geregistreerd inkomen. " Jorritsma wil ze aanpakken, maar het ontbreekt de instanties veelal aan slagkracht als het gaat om data-analyse. Dat blijkt ook wel uit het voorbeeld dat hij aanhaalt van een 18-jarige jongen die maarliefst honderd panden op zijn naam had staan.

Jorritsma is dus blij met de erkenning vanuit Den Haag, maar is ook realistisch: "Er gaan miljarden om in deze industrie, het is met schieten met een mug op een olifant." Hij hoopt dat de ervaringen die in Brabant worden en zijn opgedaan in de rest van het land toegepast gaan worden. Daarnaast moet iedereen waakzaam zijn dat de onderwereld niet infiltreert in de bovenwereld. Jorritsma merkt op dat bewust en onbewust er verschrikkelijk veel geld wordt witgewassen, daarnaast probeert de onderwereld in alle lagen van de samenleving invloed te krijgen om hun illegale activiteiten te kunnen ontplooien. Zelfs in de politiek. Iets waar inmiddels door het ministerie van Binnenlandse Zaken een toolkit voor is gemaakt, om dit te voorkomen.

Afgelopen woensdag was minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op werkbezoek in Brabant. Hij werd bijgepraat over de ondermijnende criminaliteit in de provincie. De minister schrok van de wijdverspreidheid en de enorme bedragen die er omgaan in de drugswereld. Twee weken geleden bracht minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren een bezoek aan de wijk Tongelre in Eindhoven. Eind volgende week komt de vaste kammercommissie van Justitie en Veiligheid langs om zich te laten informeren.


Meer nieuws van zondag 26 november 2017