advertentie Banner Profile Mekkes

Onderzoek: Raadsleden CDA en LPF op vingers getikt om gedrag rond SinterklaasintochtStudio040

Onderzoek: Raadsleden CDA en LPF op vingers getikt om gedrag rond Sinterklaasintocht

De Eindhovense raadsleden Tjerk Langman (LPF) en Linda Hofman (CDA) zijn over de schreef gegaan met hun gedrag rond de uit de hand gelopen Sinterklaasintocht in de stad. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

Begin dit jaar werd het onderzoek ingesteld. De twee raadsleden werden verdacht van opruiing en aanzetten tot geweld. Het onderzoek volgde op klachten van demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Ze vinden dat ze in gevaar zijn gebracht door uitlatingen van Hofman en Langman.

De onderzoekers stellen dat Langman en Hofman niet aangezet hebben tot haat. Ze hebben met hun gedrag geen strafbare feiten gepleegd. Wel hebben ze de gedragscode voor raadsleden in Eindhoven geschonden. Volgens de onderzoekers zijn de twee raadsleden zich niet bewust genoeg geweest van hun voorbeeldfunctie.

Een demonstratie van KOZP tijdens de intocht in november liep dus uit de hand. Tegendemonstranten, voornamelijk PSV-hooligans, gooiden met eieren en blikjes naar de actievoerders. Ook uitten zij zich racistisch. Voordat de hooligans toesloegen, had Hofman op Facebook geschreven dat de leden van KOZP geschopt moesten worden. 'Schup ze', schreef ze.

De KOZP-actievoerders beschuldigden ook Langman van opruiing. Een van hen, Anemoon Langenhoff, zei dat ze werd geïntimideerd en haar privacy werd geschonden door een actie van de LPF-politicus. Langman postte op Twitter een Facebook-bericht van Langenhoff, waarin ze aangaf te gaan demonstreren bij de intocht. Volgens de actievoerster wisten hooligans daardoor waar ze werkt. Ze zegt zich bang te hebben gevoeld, net als haar kinderen.


Meer nieuws van dinsdag 19 maart 2019