advertentie Banner Profile Mekkes

Oscar-winnende filmprojector Philips voor eerst getoond aan publiekStudio040

Oscar-winnende filmprojector Philips voor eerst getoond aan publiek

In 1963 kreeg Philips een Oscar voor zijn innovatieve filmprojector DP70. Nu, 55 jaar later, is die projector voor het eerst te zien voor publiek, in het Eindhovense Philips Museum.

Philips kreeg een 'technische Oscar' voor de projector. Ook de bijbehorende Oscar zelf wordt getoond in het museum.

Filmproducer Michael Todd, de echtgenoot van filmactrice Elizabeth Taylor, vroeg Philips in 1954 een filmprojector te ontwikkelen voor een breedbeeldfilm. Het Eindhovense bedrijf ging ermee aan de slag. De projector was geschikt voor zowel de normale 35mm als de 70mm breedbeeld films.

'De projector werd legendarisch vanwege de ingenieuze constructie, het bedieningsgemak en de beeldkwaliteit', zegt Sergio Derks van het Philips Musem. 'De projector bleef decennialang in gebruik bij bioscopen overal ter wereld. Vanwege het grote succes kreeg de DP70 al snel de bijnaam 'Dollar Prinses'. De Oscar vormde de bekroning op het werk.'

Bij de Oscar-uitreiking in 1963 waren 2.500 gasten aanwezig, onder wie filmsterren als Sophia Loren, Gregory Peck en Audrey Hepburn. Ook drie medewerkers van Philips waren van de partij om de onderscheiding in ontvangst te nemen. Gastheer van de avond was zanger Frank Sinatra. Het Philips Museum toont foto's daarvan en vertelt het verhaal achter het winnen van de Oscar.


Meer nieuws van woensdag 21 februari 2018