advertentie Banner Profile Mekkes

Overleg over bij Down Town ontplofte handgranaat

De burgemeester, het OM en justitie voeren maandagochtend overleg over Down Town in Eindhoven.

Bij de shishalounge aan de Leenderweg ontplofte in de nacht van vrijdag op zaterdag een handgranaat. Er moet worden besloten over Down Town, dat naast cultuurpodium Pand P ligt, tijdelijk dicht gaat vanwege de veiligheid of open mag blijven. Dat schrijft het ED.

Op het moment van de explosie, rond 03:00 uur 's nachts, was de horecagelegenheid gesloten. Er raakte niemand gewond en ook de schade viel mee met alleen een gebarsten ruit. Omwonenden schrokken wel wakker van de knal, maar dachten aan vuurwerk.

De eigenaar van de Down Town ontdekte de schade pas zaterdagmiddag waarna de politie constateerde dat het om een handgranaat ging. De uitbater heeft geen idee wie er verantwoordelijk is en waarom. Hij zegt nog nooit problemen te hebben gehad in de 4,5 jaar dat hij op de Leenderweg gevestigd is.

Criminaliteit
In andere delen van het land zijn shishalounges regelmatig het toneel van criminele activiteiten. Zo zouden criminelen dit soort horecazaken opzoeken om onderling zaken te doen. Ook afrekeningen en bedreigingen komen er voor. Alleen ondernemers uit de buurt en omwonenden van Down Town zeggen niet veel te weten over de zaak en wie komen bij de Eindhovense shishalounge.

Het Stadspaviljoen in Eindhoven werd vorig jaar oktober beschoten met een zwaar kaliber automatisch wapen. Burgemeester Jorritsma besloot toen de horecagelegenheid naast het Stadswandelpark te sluiten. Het lijkt erop dat criminelen zo doelbewust concurrerende horecazaken uit de weg proberen te ruimen. Daarom heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema al besloten niet meer automatisch tot sluiting over te gaan.

Shishalounges
In Eindhoven zijn er de afgelopen tijd de nodige shishalounges bij gekomen. De stad telt er inmiddels zeven blijkt uit een online overzicht. De achtste is in aantocht; op de Moreelselaan in Stratum zat er al eentje die inmiddels dicht is, maar opgevolgd moet worden door Cukur Lounge. Overigens licht deze nieuwe lounge vlakbij Downtown. 


Meer nieuws van maandag 27 augustus 2018