advertentie Banner Profile Mekkes

OVV kiezelhard: 'Veiligheid kon én moest in twijfel getrokken worden'

De parkeergarage bij Eindhoven Airport stortte in door een fout in het ontwerp.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in een rapport dat donderdag uitkomt. In het rapport staat dat er voor de parkeergarage bij het vliegveld gekozen is voor een afwijkend ontwerp waarin de bollen in de inmiddels veelbesproken 'bollenvloer' een kwartslag zijn gedraaid. Een technisch verhaal, maar door een wapening die niet sterk genoeg was en de hoge temperaturen van die dag, stortte een deel van de garage in.

Alarmbellen hadden af moeten gaan
In het rapport staat dat het bouwproject bij Eindhoven Airport al snel onder druk kwam te staan. Door enkele tegenslagen in de beginfase liep de winst voor hoofdaannemer BAM in rap tempo terug. De teugels van de bouwvakkers waren stevig aangetrokken en de tijdsplanning was scherp. Toen er twee maanden voor het daadwerkelijke instorten scheuren in de vloer van de parkeergarage ontstonden, hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. 'Maar niemand zag aanleiding om de veiligheid in twijfel te trekken, terwijl dat wel had gekund en gemoeten', blijkt uit het rapport.

Het vliegveld
Ook Eindhoven Airport komt er in het rapport niet ongeschonden van af. Het vliegveld toonde gedurende de bouw weinig betrokkenheid, terwijl het de opdrachtgever was. Samen met hoofdaannemer BAM heeft Eindhoven Airport al eerder een onderzoek ingesteld naar het instorten van de parkeergarage. Twee bureaus concludeerden, anders dan de OVV, dat een constructiefout in de bollenvloer de boel deed bezwijken.

'Bouwsector neemt veiligheid niet serieus'
De OVV is overigens kritisch op de algehele veiligheid in de bouwsector. Die zou al jaren niet serieus genomen worden. De laagste prijs en de snelheid waarmee projecten worden afgerond, zijn belangrijker dan veiligheid. En als er iets fout gaat, zijn bouwbedrijven meer bezig met zorgen dat ze niet als schuldige worden aangewezen, dan met het leren van die fouten.
Meer nieuws van donderdag 18 oktober 2018