advertentie Banner Profile Mekkes

Plan voor standbeeld bevrijder Eindhoven Bill Pendell in LondenStudio040

Plan voor standbeeld bevrijder Eindhoven Bill Pendell in Londen

In Engeland is een doneeractie gestart voor twee standbeelden van Bill Pendell, een van de veteranen die Eindhoven op 18 september 1944 bevrijdde. Pendell overleed zaterdagavond op 97-jarige leeftijd.

De stichting D-Day Revisited wil met de actie 200.000 pond inzamelen voor de standbeelden, met een bijbehorende tuin in Londen. De beelden staan symbool voor het eerbetoon dat de stichting wil brengen aan alle veteranen die vanaf D-Day West-Europa bevrijdde van de nazi’s. Op D-Day, 6 juni 1944, kwamen duizenden Britten, Canadezen en Amerikanen aan vasteland in het Franse Normandie.

In het ene beeld is Pendell afgebeeld als een veteraan die trots terugkijkt op de bevrijding, met een jas aan vol medailles. Hij kijkt naar hemzelf, een sculptuur waar hij als 22-jarige soldaat is afgebeeld. Daar is te zien dat hij uit het water loopt, het stand op. In de tuin eromheen komen 10.000 bloemen te staan, zo is het plan. In de tuin staan ook stenen, waarop ervaringen van veteranen te lezen zijn.

Naast 200.000 pond voor de tuin, wordt er ook 50.000 euro ingezameld om nog vijftig levende veteranen uit te nodigen voor de onthulling. Het geld is nodig voor onder meer zorg en begeleiding. De onthulling is gepland in juni, als het 75 jaar geleden is dat D-Day plaatsvond.

Een groep veteranen, onder wie Pendell, heeft zich uitgesproken voor de plaatsing van de standbeelden in het Franse Ver-sur-Mer, vlakbij het British Normandy Memorial. Voor die uiteindelijke verplaatsing zou nog eens 40.000 pond nodig zijn. 


Meer nieuws van zondag 2 december 2018