advertentie Banner Profile Mekkes

Politiek: Extra geld naar Eindhovense citymarketing

Er gaat extra geld gaat naar het verder op de kaart zetten van het merk Eindhoven.

De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdagavond groen licht gegeven om jaarlijks 2,5 ton extra uit te trekken voor citymarketing. Een ruime meerderheid staat achter het voorstel. Alleen de SP, ChristenUnie en DENK zijn tegen.

Nu is het bedrag dat jaarlijks naar stadsmarketing gaat ruim 4,5 ton. Dat wordt nu dus 7 ton. Met het extra geld moeten er meer toeristen naar Eindhoven worden gelokt. Ook zouden uiteindelijk meer startende ondernemers een bedrijfje moeten gaan beginnen in de stad. Citymarketingbureau Eindhoven365 wil de extra euro's onder meer besteden aan het promoten van de stad in het buitenland.

'Meer banen en toeristen'
In de gemeenteraad is volop tevredenheid over de aanpak van Eindhoven365 de afgelopen jaren. De meeste fracties zijn ervan overtuigd dat de stads-pr zijn vruchten heeft afgeworpen. Het aantal hotelovernachtingen is enorm gestegen en Eindhoven wordt steeds vaker genoemd in internationale bladen. 'Er mag extra geld naar citymarketing. Het is goed voor onze werkgelegenheid en ons vestigingsklimaat', zegt D66-raadslid Tom Brouwers. Ook het CDA onderschrijft dat. 'Het trekt meer toeristen naar onze stad, en brengt dus extra geld in het laatje', aldus raadslid Remco van Dooren.

'Niet uit te leggen'
Toch zijn er ook kritische geluiden. De SP twijfelt of er wel een relatie te leggen is tussen extra geld naar citymarketing, en meer toeristen die Eindhoven bezoeken. DENK en ChristenUnie vinden het simpelweg niet uit te leggen dat de stad de komende vier jaar tonnen per jaar extra uittrekt voor citymarketing, terwijl de stad in financieel zwaar weer verkeert. 'Vorige week hebben we bewoners met een prachtig burgerinitiatief teleur moeten stellen omdat er geen geld is. En nu gaan we hier wel budget voor vrijmaken. Ik kan dat niet uitleggen', benadrukt Henk Jager van de ChristenUnie.

Het CDA begrijpt de kritiek van de ChristenUnie, maar wijst erop dat de Eindhovenaren niet op de blaren hoeven te zitten. Immers: het extra geld voor citymarketing wordt betaald door de fors gestegen opbrengsten uit toeristenbelasting.


Meer nieuws van dinsdag 4 september 2018