advertentie Banner Profile Mekkes

'Positie Forum040 lijsttrekker Jake van Kruijsdijk wankelt'Studio040

'Positie Forum040 lijsttrekker Jake van Kruijsdijk wankelt'

Na de onthulling dat Forum040-lijsttrekker Jake van Kruijsdijk door de rechter veroordeeld is, is zijn positie wankel.

Dat zegt Jeroen Vullinghs van Forum040 dinsdagavond tegen Studio040. "Morgenochtend gaan we vergaderen over de kwestie, want we zijn er niet blij mee." Vullinghs durft nog geen uitspraken doen over de toekomst van de lijsttrekker van de nieuwe Eindhovense partij.

De woordvoerder benadrukt echter dat Van Kruijsdijk zijn straf heeft gehad en daarmee de zaak eigenlijk is afgedaan. Hij distantieert zich dan ook niet van Van Kruijsdijk. "Daarnaast heeft een verhaal altijd twee kanten", aldus Vullinghs. De nummer zeven van Forum040 zegt dat de partij niet op de hoogte was van de veroordeling van hun lijsttrekker.

Rechtbank
Twee keer stond de lijsttrekker voor de rechter voor mishandeling, stalking en bedreiging. Twee keer betrof het een zaak tegen zijn ex-partner. De tweede keer kreeg Van Kruijsdijk een taakstraf van 240 uur en 120 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Hij is daartegen in cassatie gegaan. In de eerste zaak kreeg de voorman van Forum040 een voorwaardelijke gevangenisstraf van zestig dagen. De zaak kwam aan het licht na onderzoek van het ED.

FvD
Het rommelt sowieso binnen de nieuwe gemeenteraadspartij. De partij zou volgens het landelijke Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet te veel gelijkenissen vertonen met de landelijke fractie. Terwijl Forum040 zich wel profileert als een op zichzelf staande partij. Daarom zou FvD juridische stappen overwegen.


Vullinghs baalt enorm van de situatie. "We moeten nog maar zien wat dit voor de partij gaat beteken, want het gaat nu vooral over incidenten en niet over onze campagne."


Meer nieuws van dinsdag 6 maart 2018