advertentie Banner Profile Mekkes

Proef met opstijgende vliegtuigen in Eindhoven moet helpen geluidsoverlast te verminderen Koninklijke Luchtmacht 1

Proef met opstijgende vliegtuigen in Eindhoven moet helpen geluidsoverlast te verminderen

Er komt een proef op Vliegbasis Eindhoven die moet helpen de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken.

Vliegtuigen van Ryanair gaan volgende week op verschillende manieren opstijgen. Hiermee moet in kaart worden gebracht welke manier van opstijgen de minste overlast teweegbrengt.

Het gaat daarbij vooral om de manier waarop de piloot versnelt na het opstijgen. De keuze heeft invloed op de hoogte waarop een vliegtuig passeert en de snelheid waarmee er wordt gevlogen. En dat is weer van invloed op de geluidsbeleving van omwonenden dichtbij de luchthaven of verder van de luchthaven af.

Enquête
Volgens Vliegbasis Eindhoven is het één van de manieren om de geluidservaring op de grond te beïnvloeden. Via een online-enquête kunnen bewoners aangeven hoe de passage van de toestellen werd ervaren in vergelijking tot hun normale dagelijkse ervaring. De evaluatie van de beleving van de omwonenden wordt ondersteund met de gemeten waardes van de bestaande meetpalen langs de vertrekroute. Na afloop worden de gegevens geanalyseerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Daarna wordt bekeken of piloten voortaan ook echt anders zullen opstijgen en versnellen.

Al jaren klagen omwonenden en milieuorganisaties over geluidsoverlast en milieuvervuiling. Zij zien verdere groei van Eindhoven Airport daarom niet zitten. Voor 2020 moet duidelijk worden in hoeverre de luchthaven mag groeien.


Meer nieuws van dinsdag 14 augustus 2018