advertentie Banner Profile Mekkes

Project om vmbo'ers aan t lezen te krijgenStudio040

Project om vmbo'ers aan t lezen te krijgen

Verschillende culturele instellingen in Eindhoven slaan de handen ineen om vmbo-leerlingen weer aan het lezen te krijgen. 

Stap op de Rode Loper
Met het project Stap op de Rode Loper worden in allerlei van die instellingen evenementen georganiseerd voor jongeren, om ze kennis te laten maken met een voor hen onbekende culturele wereld. Onder meer de bibliotheek doet mee, net als boekhandel Van Piere, het Van Abbemuseum en het Philips Museum, Dynamo en het CKE.

Schrijvers
Zo komen er bekende schrijvers voorlezen uit eigen werk, er zijn rappers, dichters, striptekenaars en verhalenvertellers. Er zijn workshops, voorstellingen en presentaties. En de jongeren kunnen met de makers in gesprek. Allemaal met als doel ze tot lezen te inspireren.

Leesvaardigheid
Want het is zorgwekkend gesteld met de leesvaardigheid van veel vmbo'ers, blijkt uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau en de Stichting Lezen en Schrijven. Zo heeft een op de zes moeite met het lezen van een brief van de gemeente, of met het volgen van de ondertiteling bij een film. En een deel is zelfs laaggeletterd en maakt om die reden zijn opleiding niet af.

Om die reden wordt de noodklok geluid en is het project Stap op de Rode Loper in het leven geroepen. Op maandag 19 maart worden de rode lopers bij de verschillende culturele instellingen uitgerold.


Meer nieuws van dinsdag 6 maart 2018