advertentie Banner Profile Mekkes

PvdA: 'Geen nieuwe Pegida-demonstratie in Eindhoven' studio040 3

PvdA: 'Geen nieuwe Pegida-demonstratie in Eindhoven'

De Eindhovense PvdA is klaar met de demonstraties van anti-islamorganisatie Pegida en verzoekt de burgemeester om een stokje te steken voor de nieuwe Pegida-demonstratie komende zondag.

‘Wij denken dat we voldoende geduld hebben gehad met de provocerende houding van Pegida. Zij weten precies waar de grenzen van de wet liggen, maar de grenzen van fatsoen zijn al veel eerder met voeten betreden’, aldus fractievoorzitter Hafid Bouteibi in een brief aan burgemeester.

Jorritsma had toestemming gegeven om de demonstratie van Pegida op 26 mei door te laten gaan. ‘Ook wij vinden het belangrijk dat het grondrecht wordt gerespecteerd en dus ook het recht op demonstratie. Echter we hebben kunnen zien waar dat toe geleid heeft afgelopen zondag. De houding, intentie en boodschap van Pegida heeft niets te maken met de grondslag die uiteindelijk onze grondwet heeft vormgegeven. Wij menen dat een dergelijk manifestatie dan ook niet past in de inclusieve stad die Eindhoven wil zijn en is’, aldus de coalitiepartij.

Laatste druppel
Dat het Pegida niet uitmaakt dat het tonnen gaat kosten, is voor de PvdA de laatste druppel geweest die de emmer deed overlopen. ’Pegida laat niet alleen weten dat het prima begrijpt dat er geen wet bestaat voor onfatsoenlijk en provocerend gedrag, maar dus ook dat het de Eindhovense inwoner bakken met geld kost. Pegida vindt het prima dat dit geld besteed wordt aan de eigen extreemrechtse agenda. Het recht op demonstreren wordt op deze manier goedkope ideologische zendtijd.’

‘Tegendemonstranten, blijf thuis!’
De partij vindt het gedrag van een groep tegendemonstranten ook onacceptabel en roept tegendemonstranten op om thuis te blijven. ‘Net zoals het recht op demonstreren geen recht is om te provoceren, is het ook geen recht om geweld te gebruiken.’

Afgelopen zondag gooiden de tegendemonstranten met glas, stenen, eieren en andere voorwerpen naar de Pediga-actievoerders en de politie. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de veiligheid te bewaren. Omdat de politie de veiligheid niet meer kon garanderen, werd de demonstratie afgebroken. De politie had in totaal tien mensen aangehouden, daar waren drie minderjarigen bij. De zeven tegendemonstranten, zijn gisteren op vrije voeten gesteld.

Uitnodiging
De PvdA nodigt Pegida uit om in het hart van de lokale democratie in discussie te gaan met raadsleden over hetgeen hen zo bezighoudt als het gaat om de ‘islamisering van Nederland’.


Meer nieuws van donderdag 30 mei 2019