advertentie Banner Profile Mekkes

Rechter: Eindhovense vrouw wilde zich aansluiten bij IS Alain Heeren

Rechter: Eindhovense vrouw wilde zich aansluiten bij IS

De Eindhovense Hayat S. wilde zich aansluiten bij terreurorganisatie IS. Dat heeft de rechter donderdag bepaald.

De 35-jarige vrouw krijgt een gevangenisstraf opgelegd van ruim 400 dagen. Iets minder dan de helft daarvan is voorwaardelijk. Ze heeft al een tijd in voorarrest gezeten, dus ze hoeft nu niet opnieuw de cel in.

S. verliet eind 2016 haar familie en 8-jarige dochter zonder aankondiging. Ze vertrok naar Turkije en probeerde daar de grens met Syrië over te steken. In een schrift beschreef ze dat ze zich had verdiept in de islam. Ook schreef ze dat ze van plan was om zich in Syrië bij IS aan te sluiten.

De Eindhovense verbleef een aantal maanden in het grensgebied van Turkije en Syrië. Uiteindelijk werd ze op haar terugreis opgepakt bij de grens met Bulgarije en overgebracht naar Nederland.

De rechtbank oordeelt dat de vrouw naar Syrië wilde reizen om zich aan te sluiten bij IS en de terreurorganisatie te willen helpen. Dat het niet is gelukt om de grens met Syrië over te steken, was buiten de wil van de verdachte om, vindt de rechter.

De rechter acht de vrouw schuldig, maar rekent wel mee dat ze later afstand heeft genomen van haar plannen om zich bij IS aan de sluiten. Daarin komt de verdachte oprecht over, aldus de rechter. Wel blijft de rechtbank bezorgd over het feit dat de vrouw kan terugvallen in radicale denkpatronen.

Naast een celstraf, moet de vrouw ook alle voorschriften opvolgen van de reclassering, en meewerken aan gesprekken met een islamdeskundige. Ook mag ze Nederland niet verlaten zonder toestemming. Die maatregelen moeten voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaat.


Meer nieuws van donderdag 19 juli 2018