advertentie Banner Profile Mekkes

Rechter: Verbod Eritrese conferentie onterecht SQ vision Rico Vogels

Rechter: Verbod Eritrese conferentie onterecht

Burgemeester Mikkers heeft vorig jaar ten onrechte de Eritrese conferentie in Veldhoven verboden. Dat heeft de rechter donderdag bepaald.

De bijeenkomst in conferentiecentrum Koningshof leidde tot protesten van grote groepen Eritreeƫrs. Daarbij ontstonden onderlinge vechtpartijtjes en moest de ME ingrijpen. De toenmalige burgemeester verbood daarop de bijeenkomst, omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zou zijn.

De rechtbank oordeelt nu dat dit verbod niet terecht is geweest. Volgens de rechter had Mikkers geen noodbevel mogen geven, omdat hij alleen het advies van de politie heeft opgevolgd. Hij had namelijk ook zelf een eigen oordeel moeten vormen over de vraag of er alternatieven waren.

'Hij vroeg de politie weliswaar of zij de veiligheid van bezoekers en demonstranten kon waarborgen, maar andere, relevante vragen heeft hij niet gesteld. De burgemeester heeft bijvoorbeeld niet gevraagd hoeveel politiemensen er beschikbaar waren en of deze aantallen zouden kunnen worden geleverd. De rechtbank vindt al met al dat de burgemeester niet kon stellen dat hem niets anders restte dan het uitvaardigen van een noodbevel', schrijft de rechtbank.

De organisatie van de Eritrese conferentie eist een schadevergoeding, als gevolg van het afblazen van de bijeenkomst. De rechter heeft het beroep van de stichting en de conferentiegangers nu toegewezen. Zij kunnen nu gaan procederen voor een schadevergoeding.


Meer nieuws van donderdag 14 juni 2018