advertentie Banner Profile Mekkes

Reddingsactie voor bomen Stadswandelpark

Een reddingsactie om een aantal bomen in het Stadswandelpark overeind te houden. In opdracht van de gemeente zijn medewerkers van het Eindhovense hoveniersbedrijf Soontiëns druk met het redden van de uitdrogende bomen.

De bomen in het park krijgen niet genoeg vocht. Dat komt omdat de bodem rondom de bomen flink is ingeklonken. Dat wil zeggen dat de grond weinig tot geen water meer op kan nemen. Daardoor krijgen de wortels van de bomen geen vocht meer en sterven die uiteindelijk af.

Daarom probeert het boomverzorgingsbedrijf nu om de bodem rondom de bomen luchtiger te maken. Dat doen medewerkers door gaten te boren, lucht tussen de grond te pompen en vulkanisch gesteente in de bodem te spuiten. Behalve dat moet een laag van houtsnippers het water langer vasthouden.

Niels Kreb, boomtechnisch adviseur van het bedrijf, durft niet te zeggen of al die hulp ook daadwerlijk gaat helpen. 'Je ziet het bijvoorbeeld al aan de bladeren van de Hongaarse eik in dit park. Die krijgen al echte herfstkleuren. Dat wil dus zeggen dat ie te weinig water krijgt. Daarom hoop ik dat ie het met onze hulp overleeft.'

Of het bouwproject aan de overkant van de van de Albertdingk Thijmlaan iets te maken heeft met de verdroogde grond, weet Kreb niet. 'Het zou zomaar kunnen, maar dat is bijna niet uit te zoeken. Daarom kan ik ook niet met zekerheid zeggen dat de bouw er iets mee te maken heeft.'


Meer nieuws van vrijdag 24 juli 2015