advertentie Banner Profile Mekkes

Ryanair voegt daad bij woord: Eindhovense piloten zitten thuis zonder werk Studio040 4

Ryanair voegt daad bij woord: Eindhovense piloten zitten thuis zonder werk

Ryanair houdt voet bij stuk. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft de basis op Eindhoven Airport maandag gesloten, ondanks het oordeel van de rechter vorige week.

Dat zegt pilotenvakbond VNV. Ryanair was maandag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de vakbond zitten de piloten die in Eindhoven gestationeerd zijn nu thuis. 'Ze hoeven nu niets te doen, want ze hoeven de vluchten die eerst vanaf Eindhoven vertrokken niet uit te voeren. De piloten worden wel doorbetaald. Dat is ook de eis van de rechter', aldus Joost van Doesburg van VNV.

Vanaf maandag blijft nog steeds het overgrote deel van de Ryanair-vluchten van en naar Eindhoven gehandhaafd. Van Doesburg: 'Maar 15 procent vliegt niet, nu de basis is gesloten. De overige 85 procent wordt ingevuld door buitenlandse piloten. Bijvoorbeeld de lijndienst met Malaga. Toestellen vertrekken nu vanaf Malaga naar Eindhoven en terug, in plaats van andersom. En dat gebeurt nu met Spaanse piloten in plaats van Nederlandse'.

In totaal telde Ryanair 49 piloten die gestationeerd waren op Eindhoven Airport. Een deel heeft al nieuw werk gevonden, aldus de VNV. Zestien piloten hebben een contract. Voor hen heeft een gedwongen overplaatsing naar het buitenland, als de basis sluit, grote gevolgen. Daarom stapten de zestien piloten ook naar de rechter. Donderdag oordeelde de rechter dat de gedwongen overplaatsing en de sluiting van de basis onrechtmatig is.

Toch heeft Ryanair besloten de sluiting door te zetten. 'Hiermee riskeert de maatschappij enorme geldboetes', reageert Van Doesburg. Het is nog niet duidelijk wat Ryanair de komende dagen gaat doen, en of er nog een oplossing komt voor het conflict met het Eindhovense personeel.


Meer nieuws van maandag 5 november 2018