advertentie Banner Profile Mekkes

Ryanair wil basis Eindhoven toch sluiten ondanks verbod

Ryanair wil de thuisbasis op Eindhoven Airport toch sluiten, ondanks het oordeel van de rechter dat de Ierse prijsvechter geen piloten mag verplaatsen naar het buitenland.

Aan de NOS laat de luchtvaartmaatschappij weten de sluiting maandag toch door te zetten. Dat zou betekenen dat de 150 medewerkers worden overgeplaatst naar het buitenland. Piloten stapten naar de rechter om dat besluit aan te vechten, en werden donderdag in het gelijk gesteld.


Volgens de rechtbank mogen de piloten dus niet worden overgeplaatst, en is de sluiting onrechtmatig. Ryanair heeft niet aannemelijk gemaakt dat de bedrijfseconomische omstandigheden van dien aard zijn dat de basis gesloten moet worden. De prijsvechter gaf de economische noodzaak wel als reden voor het besluit om het personeel over te plaatsen.

Verder oordeelt de rechter dat Ryanair geen rekening heeft gehouden met de belangen van de piloten, terwijl de overplaatsing voor hen heel ingrijpend is. Ook cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport is recent naar de rechter gestapt.

Ryanair gaf eerder aan dat de bezuiniging een gevolg is van de staking door het personeel. Die legden eerder het werk neer voor betere werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. De meeste bestemmingen van en naar Eindhoven zouden met het sluiten van de basis wel blijven bestaan.


Meer nieuws van donderdag 1 november 2018