advertentie Banner Profile Mekkes

Spilcentrum 't Hofke wint Dirk Roosenburgprijs 2015

De Dirk Roosenburgprijs 2015 is gewonnen door project spilcentrum 't Hofke, ontworpen door UArchitects.

Dat heeft juryvoorzitter Harm Tilman gisteren bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het van Abbemuseum. Voor de prijs waren negen projecten genomineerd. Het project won ook de publieksprijs.

De jury besloot een project te lauweren dat de zintuigen prikkelt. Een gebouw dat zorgvuldig in zijn omgeving is ingepast met veel aandacht voor de buitenruimte. Een gebouw met verrassende doorzichten naar de boomrijke omgeving. Een ontwerp dat goed, origineel en consequent is gedetailleerd. Een project dat met relatief beperkte financiële middelen is gerealiseerd, maar toch met een eigen karakter. Een gebouw waar de uiteenlopende gebruikers trots op zijn en waar prettig wordt gewerkt. De jury prijst bovendien de inzet waarmee het jonge architectenbureau het maximale uit de opgave heeft weten te halen.

De gemeente Eindhoven reikt de Dirk Roosenburgprijs om de twee jaar uit voor een opmerkelijk en inspirerend bouwproject binnen de gemeente Eindhoven.

Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs. Van 9 tot 22 oktober kon het publiek stemmen op één van de negen genomineerden via deze website. Spilcentrum 't Hofke kreeg 436 van de in totaal 1388 uitgebrachte stemmen (23%).

De prijs is vernoemd naar Dirk Roosenburg (1887-1962), een architect die veel in opdracht voor Philips werkte en daarmee een belangrijk stempel drukte op de gebouwde omgeving van Eindhoven. Ontwerpen van zijn hand zijn bijvoorbeeld de Witte Dame (1928), de Admirant (1924) en het voormalige NatLab op Strijp-S (1926). Hij ontwierp ook het eerste luchthavengebouw van Vliegveld Welschap (1934-35) in Meerhoven.


Meer nieuws van zaterdag 24 oktober 2015