advertentie Banner Profile Mekkes

Sterrenwacht wil duidelijkheid: 'Hoezo vervullen wij geen maatschappelijke functie?'Studio040

Sterrenwacht wil duidelijkheid: 'Hoezo vervullen wij geen maatschappelijke functie?'

Nu het stadsbestuur verschillende gemeentelijke panden van de hand doet, zweet de Eindhovense sterrenwacht peentjes.

Het zo markante Dr. A.F. Philips Observatorium in het Stadswandelpark zou in de verkoop staan. De sterrenkijktoren staat nog niet op de gemeentelijke vastgoedpagina, maar het stadsbestuur is bezig verschillende gemeentelijke panden te verkopen om geld te besparen. Mocht het gebouw verkocht worden aan een willekeurige vastgoedbeheerder, dan is het nog maar de vraag of de stichting achter de sterrenwacht door kan gaan met haar activiteiten.

Knopen hakken
'Wij willen duidelijkheid', vertelt Wout Nordt, voorzitter van de stichting. In de donkere maanden (van oktober tot en met april) is het observatorium iedere eerste en derde dinsdag van de maand open voor publiek. Voor een appel en een ei kunnen zij dan een blik in het heelal werpen. Daarnaast worden er op gestelde data zonnekijkdagen georganiseerd.

Maatschappelijke functie
'Wij krijgen hier zo'n 1.500 bezoekers per jaar. En die gaan na hun bezoek allemaal met een glimlach weg. Dus hoezo hebben wij geen maatschappelijke functie?', reageert Nordt op het stadsbestuur dat suggereert dat de stichting geen maatschappelijke functie vervult. Bovendien is het observatorium de enige plek in de regio waar 'gewone mensen' naar het heelal kunnen kijken. 'Om nog maar te zwijgen over de kennis die bij ons in de stichting zit.'

Prestige
Dat het observatorium in verval zou raken bij verkoop aan een vastgoedbeheerder, daar is de stichting niet zo bang voor. 'Het gaat hier om prestige. Als je tegen een potentiƫle klant kunt zeggen dat je een sterrenwacht hebt gekocht, dan maakt dat indruk.' Overigens wordt het interessant om te zien wat er gebeurt met het interieur van de kijktoren. Dat is namelijk van de stichting. 'En ik heb geen plek voor een drieƫneenhalve meter grote telescoop op mijn zolder', grapt Nordt.


Meer nieuws van dinsdag 12 juni 2018