advertentie Banner Profile Mekkes

'Stomme films zijn intens en expressief'Studio040

'Stomme films zijn intens en expressief'

'Stomme' films uit de jaren tien en twintig van de vorig eeuw. Afgelopen weekend stonden die centraal tijdens het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) in Eindhoven.

Tijdens het festival in Pand P worden oude geluidloze films vertoond, zoals de Russische dramafilm 'Fragment of an Empire' uit 1929 en een film van komedie-duo Laurel en Hardy. Verder zijn er lezingen en masterclasses, voor musici die willen leren een 'stomme' film muzikaal te begeleiden.

Het is de tweede editie van het NSFF. Vorig jaar, bij de start, was er veel media-aandacht. Nu lijkt de opkomst van bezoekers hoger. 'We zien dat er meer bezoekers zijn dan vorig jaar. Vooral de komedie-films doen het goed', zegt Dennis Metz van het festival.

Totdat in 1930 de geluidsfilm zijn intrede deed, bestonden films alleen uit beeld. Het hele verhaal, emoties en achterliggende gedachten moesten volledig visueel worden verteld. Volgens organisator Daan van den Hurk maakt 't deze vorm van film bijzonder. 'De beelden en gezichtsuitdrukkingen van de acteurs zijn zeer expressief.'

Van den Hurk is ook filmpianist. Hij speelt al jaren op filmfestivals binnen en buiten Europa. Daarom wilde hij in Nederland ook een silent film festival starten. Andere musici op het festival zijn onder andere filmcomponist Maud Nelissen en de Britse pianist Meg Morley. De muziek bij de vertoonde films wordt vaak geïmproviseerd. Ook in Eindhoven begeleiden pianisten de films op een grote vleugel bij het witte doek.


Meer nieuws van zondag 13 januari 2019