advertentie Banner Profile Mekkes

TNO: 'longen van de stad' hebben slechts gering effect Studio040

TNO: 'longen van de stad' hebben slechts gering effect

De pilot met de zogenaamde 'longen van de stad' heeft geen meetbaar effect op de concentratie fijnstof in de lucht.

De pilot met de zogenaamde 'longen van de stad' hebben slechts een gering effect op de concentratie fijnstof in de lucht. Dat concludeert TNO in een rapport over maatregelen tegen fijnstof in grote steden.

Er worden verschillende maatregelen onder de loep genomen in het onderzoek. Het project waarbij geëxperimenteerd werd met het afvangen en zuiveren van lucht uit de parkeergarage onder het Stadhuisplein is één van die projecten.

Maar de pilot werd door het kampioensfeest van PSV onderbroken, waardoor er nog geen resultaten zijn. De proefopstelling moest ruimte maken voor de massa PSV-fans op het Stadhuisplein. 

Daarbij verwacht TNO dat er überhaupt alleen effecten zullen zichtbaar zijn als de omstandigheden meewerken: bij stabiel en windstil weer.

In een reactie op het rapport benadrukt de TU/e dat het onderzoeksproject nog loopt en dat er nog geen officiële resultaten zijn gemeld.   

Ook de proefopstelling op de Vestdijk is onderzocht, dat sorteert volgens TNO meer effect. De maatregelen daar zorgen voor 45 procent minder verkeer, wat een even zo grote reductie in fijnstof oplevert.

De parkeergarage Q-Park heeft zich fel verzet tegen de komst van de ventilatoren. De gemeente dwong uiteindelijk via een gang naar de rechter af dat de garage mee moest werken aan de proef.


Meer nieuws van donderdag 7 juni 2018