advertentie Banner Profile Mekkes

Van Abbe koopt werken van kunstenaar SteyerlStudio040

Van Abbe koopt werken van kunstenaar Steyerl

In het Van Abbemuseum zijn binnenkort vier werken te zien van de Duitse kunstenaar Hito Steyerl.

Het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam hebben met steun van het Mondriaan Fonds vier werken aangekocht. Het gaat om de videoproducties Adorno's Grey, November, Lovely Andrea en Abstract.

Volgens een woordvoerster van het Van Abbemuseum zullen de vier films niet tegelijk in het Van Abbe en het Stedelijk Museum te zien zijn. Volgens haar worden de werken uitgewisseld. 'Maar daarover stemmen de musea onderling af. De werken worden tentoongesteld in onze collectietentoonstellingen of in tijdelijke tentoonstellingen als ze daarin goed passen. Daar zijn op korte termijn zijn nog geen concrete plannen voor.'

Directeur van het Van Abbemuseum Charles Esche is blij met de toevoeging van Steyerls werk aan de collectie. Volgens hem is Steyerls werk een ontdekkingreis door onze samenleving en biedt het een groot publiek inzicht. 'Dankzij de steun van het Mondriaan Fonds kunnen we de thema's in Steyerls werk onder de aandacht van steeds meer mensen brengen', zegt hij daarover.

Behalve kunstenaar is Steyerl ook schrijver en filmmaker. Zij wordt gezien als een van de meest uitgesproken artistieke personen van vandaag en staat bekend om de verschillende kunstvormen die zij combineert. Voorbeelden daarvan zijn documentairefilm, videokunst en theoretisch onderzoek.

Steyerl is een kunstenaar die veel doet met eigentijdse thema's. De invloed van internet op het dagelijks leven is daar een voorbeeld van.

Steyerls werk was tot nu toe, op de videoreportage How Not to be Seen: A Fucking Didactic Educational na, niet in publieke Nederlandse collecties opgenomen.

Naast Steyerls werken delen het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum ook het eigendom van een werk van Yael Bartana en twee werken van Wendelien van Oldenborgh. De musea willen hun samenwerking in de toekomst verder uitbreiden.


Meer nieuws van dinsdag 9 december 2014