advertentie Banner Profile Mekkes

Van Kruijsdijk Forum040: ik ben naïef geweest

'Ik wilde eerlijk zijn. Ik dacht in openheid en waarheid iets voor de stad te kunnen doen. Maar alles is uit de context gehaald. Misschien ben ik wel naïef geweest'. 

Aan het woord is Jake van Kruijsdijk, voormalig lijsttrekker van het Eindhovense Forum040. Van Kruijsdijk hield gisteren de eer aan zichzelf en stapte op als lijsttrekker. Forum040 doet 21 maart gewoon mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Nieuwe lijsttrekker
De nieuwe lijsttrekker wordt vanmiddag gekozen. Maar daar zal Jake niet bij zijn. 'Ik trek me terug. Ik kan ook niet zeggen of ik iets op de achtergrond ga doen. Ik wil voorlopig even rust en me concentreren op mijn bedrijf. Of ik door deze kwestie schade oploop, zal nog moeten blijken'.

Van Kruijsdijk klinkt ontmoedigd. Hij had zoveel voor de stad willen betekenen. 'Ik ben Eindhovenaar en trots op de stad. 'Ik maak me al jaren ongerust over wat er allemaal gebeurt. Een tekort van 600 miljoen euro. Dat levert boze burgers op. Maar de bestaande partijen, ik noem ze 'kartelpartijen' luisteren niet naar de burgers. Hun zelfbeschikkingsrecht wordt hen ontnomen. Het is jammer dat ik daar niets meer aan kan doen', zegt hij.

Justitie

Gisteravond nam Van Kruijsdijk het besluit om op te stappen. Nadat eerder was onthuld dat hij was veroordeeld en een taakstraf had uitgezeten. 'Ik ontken niet dat ik fouten heb gemaakt, maar ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb mijn taakstraf uitgezeten.
De rechter heeft mij veroordeeld, maar er zit een heel verhaal aan vast. Ik kon mijn ex-vriendin niet loslaten. Ze had borderline en dat leverde thuis enorm veel problemen op. Ik heb me wel eens op haar moeten werpen om te voorkomen dat ze zich zou snijden. Het was een emotionele relatie. Mijn ex-vriendin heeft aangifte gedaan. Ikzelf ben ook regelmatig bedreigd, maar ik heb nooit aangifte willen doen. Volgens de rechter had ik het niet zelf moeten willen oplossen, maar had ik hulp moeten zoeken'.

Schandpaal

De manier waarop de media hem aan de schandpaal hebben genageld omdat hij geen VOG, Verklaring omtrent Gedrag, had aangevraagd verwerpt hij. 'Het is niet wettelijk verplicht. En bovendien, ik heb op de avond dat je die kon aanvragen op het stadhuis al aangegeven dat ik tot een werkstraf ben veroordeeld. Daarna heb ik uitgezocht wat er allemaal onder valt. Ik heb geen fraude gepleegd. Ik ben eerlijk geweest tegen de belastingdienst. Ik heb niet in de cel gezeten. Ik ben niet veroordeeld voor drugszaken. Dat zijn allemaal feiten waardoor je geen raadslid kunt worden of zijn. Een taakstraf valt daar niet onder. Ik heb dus gemeend dat het niet nodig was een VOG aan te vragen. Bovendien was Forum040 niet de enige partij die geen VOG wilde aanvragen. Ook het Ouderen Appél en BBL waren er bijvoorbeeld op tegen'.

Hoge prijs
De prijs die Van Kruijsdijk betaalt is hoog. Zijn ambities om iets voor de stad te kunnen doen lijken vervlogen. Voorlopig stort hij zich op zijn bedrijf en houdt hij zich niet bezig met politiek. 'Het is allemaal zo jammer. Zoveel mensen, die zo hard hebben gewerkt. Het is allemaal heel verdrietig'.


Meer nieuws van woensdag 7 maart 2018