advertentie Banner Profile Mekkes

Verdriet en hoop op bijeenkomst basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad

Het was een emotionele bijeenkomst op de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad waar velen bijeen waren gekomen na de aanslagen op moskeeën in Christchurch, in Nieuw Zeeland.

Moslims en niet-moslims kwamen bij elkaar om angst, boosheid en verdriet te delen, maar ook te praten met elkaar over hoe het verder moet. Onder meer burgemeester Jorritsma was van de partij net als een aantal raadsleden en wethouders.

Tranen
De hal van de basisschool liep over van de belangstellenden. Mensen installeerden zich op de trap en in de gangen, om nog iets van de bijeenkomst mee te kunnen krijgen. Directrice Jeanne van der Voort was zichtbaar aangedaan. Met tranen in haar stem heette ze iedereen welkom. Burgemeester Jorritsma vertelde dat hij hoopt dat iedereen zich Eindhovenaar blijft voelen, ondanks het gebeuren in Christchurch. Daarna liep initiatiefnemer Hafid Bouteibi met een microfoon door de menigte en gaf iedereen die daar behoefte aan had de gelegenheid zich te uiten.

'Waarom zijn er schietpartijen? Ik snap niet waarom je wordt doodgeschoten als je aan het bidden bent', zegt een jongetje dat bij veel van de aanwezigen de tranen in de ogen doet schieten. Niemand heeft een antwoord voor hem.

Hek om de school
Het is een vraag die velen bezig houdt. Ook de volwassenen die aanwezig zijn. Waarom wordt er niets gedaan aan de bron, vraagt iemand zich af. 'Ik wil niet dat het normaal is om de islam aan te vallen.' Een ander maakt zich zorgen om de veiligheid van de kinderen op school. 'Komt er een hek om deze school? Worden moskeeën extra beveiligd?'

Directrice Jeanne van der Voort vindt dat daar het antwoord niet zit. Ze vertelt dat ze eerder directeur was op de islamitische basisschool in Uden, waar brand werd gesticht. De gebeurtenissen in Nieuw Zeeland en de bezorgdheid van ouders zorgen opnieuw voor verdriet. 'Veiligheid zit niet in hekken. Dat hadden we in Uden, maar dat zorgde op den duur juist alleen maar voor een gevoel van onveiligheid. Maar veiligheid zit in een netwerk, door samen te werken. Ik wil dat Eindhoven ons kent.' 


Meer nieuws van zondag 17 maart 2019