advertentie Banner Profile Mekkes

Verplaatsbare windmolen kan festivals van stroom voorzien Studio040

Verplaatsbare windmolen kan festivals van stroom voorzien

Op de TU/e zijn onderzoekers bezig met een verplaatsbare windmolen die festivals van energie voorziet.

Biologisch eten en afbreekbaar afval is al niet meer weg te denken op festivals, maar achter de schermen zijn het nog altijd dieselverslindende generators die het festival leven inblazen. Als het aan de Technische Universiteit in Eindhoven ligt, komt daar snel verandering in. De 'GEM-Tower', een mobiele, duurzame energiecentrale, moet de festivalwereld opschudden.

Organisatoren van festivals willen best gebruikmaken van duurzame energie, maar kunnen niet het risico lopen dat er onvoldoende stroom is. En festivals komen nu eenmaal niet met zon- of windgarantie. Ontwerpers van de technische Universiteit bedachten daarom een toren van 21 meter die zowel over een windmolen als zonnepanelen beschikt. En werken de weergoden op geen enkel front mee, dan is er nog een krachtige batterij.

Duveltje uit een doosje
Ook uniek aan de GEM-Tower is dat hij opklapbaar is. Met een druk op de knop schuift hij in- en uit elkaar. Eenmaal in elkaar past hij in een container. Dat zorgt voor korte op- en afbouw tijden.

'Ik zie je bij de Gem Tower!'
Door de lengte en opvallende zonnepanelen die iets weg hebben van edelstenen is de toren een markante eyecatcher. Voor festivals moet het er een beetje 'funky' uitzien. Zeker 's avonds, als de toren wordt uitgelicht, is het een baken dat al ver vanaf de camping te zien zal zijn.

Prototype Pukkelpop
Pukkelpop heeft interesse om dit jaar als eerste te experimenteren met een prototype van de toren. Van dat experiment willen de makers onder meer leren hoeveel energie de GEM-Tower in de praktijk kan opwekken.

Wereld verbeteren
Hoewel er nu alleen nog een schaalmodel van een meter bestaat, durven de ontwerpers al te dromen over een veel grotere toekomst voor de GEM-Tower. 'Op plekken waar plotseling op grote schaal stroom nodig is, bijvoorbeeld in een rampgebied, zouden zelfs meerdere torens ingezet kunnen worden.'


Meer nieuws van dinsdag 5 februari 2019