advertentie Banner Profile Mekkes

Vestdijk nu echt op de schop, overlast voor automobilisten 'onvermijdelijk'

Na jarenlange discussies en inspraakprocedures gaat de Eindhovense Vestdijk vanaf maandag op de schop.

De drukke verkeersader dwars door het centrum van de stad wordt heringericht. Zo gaat de weg van twee naar één rijstrook en wordt straks de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Hiermee wil het stadsbestuur het autoverkeer terugdringen, de luchtkwaliteit verbeteren en meer gezelligheid creëren in de straat.

Stadsboulevard
'Begin 2020 is dit een groene en aantrekkelijke stadsboulevard, waar het voor bewoners en bezoekers prettig is om te verblijven', zegt wethouder Monique List. 'Voetgangers en fietsers geven we meer ruimte. Voor bussen en auto's komen er rijstroken. We creëren zo een gezonde en groene omgeving.'

Bestemmingsverkeer
Volgens List blijft de binnenstad wel bereikbaar voor automobilisten. Dan gaat het vooral om bestemmingsverkeer: bedrijven en bezoekers die echt in de binnenstad moeten zijn. Doorgaand verkeer lijkt verleden tijd. Er loopt nog een onderzoek voor een alternatief voor de zogeheten knip, de wegversperring ter hoogte van de Kanaalstraat die moet voorkomen dat automobilisten doorrijden.

Overlast
Volgens de gemeente is het onvermijdelijk dat er overlast gaat ontstaan de komende anderhalf jaar. Overlast voor automobilisten, winkeliers en bezoekers van de binnenstad. Daarom worden de werkzaamheden in zes fases uitgevoerd. 'Het gaat om ingrijpende werkzaamheden, omdat ook ondergronds allerlei werkzaamheden gebeuren, zoals het vernieuwen van de riolering', schrijft de gemeente.

Fases
De werkzaamheden starten op de Vestdijk, vanaf de kruising 18 Septemberplein/Stationsweg. De laatste fase eindigt op de Hertogstraat. In de eerste fase wordt een proefbestrating gelegd om verschillende bestratingsmaterialen te kunnen testen. Na het maken van een definitieve keuze worden deze materialen de komende jaren ook gebruikt voor de herinrichting van de winkelstraten met de rode steentjes en het Stratumseind. In de winkelstraten de Demer en Nieuwstraat komen deze maand ook nog vakken met proefbestrating.

Bereikbaarheid
Om de binnenstad goed bereikbaar te houden, is er een bereikbaarheidsplan met verkeersmaatregelen. Zo zijn er digitale borden in de stad en op de snelweg, verkeersregelaars, aangepaste verkeerslichten en een tijdelijke Park & Ride in het zuiden van de stad. Vanwege de werkzaamheden rijden er vanaf maandag geen bussen meer over de Vestdijk. De bussen rijden daarom over de Emmasingel, Keizersgracht en Wal. Ook buslijn 5 krijgt een aangepaste route, via onder meer Parklaan en Stationsweg. De parkeergarage Heuvel blijft wel toegankelijk. 


Meer nieuws van maandag 3 september 2018