advertentie Banner Profile Mekkes

Virtual Reality-brillen als vervanger van morfine?

Een spelletje spelen of een film kijken tijdens een operatie, daarmee wordt geëxperimenteerd in de zorg. Virtual Reality-brillen moeten de pijn verlichten tijdens operaties en angst wegnemen bij patiënten.

Vooral kinderen zijn vaak bang in ziekenhuizen. Dat komt doordat ze niet weten wat hen te wachten staat. Kinderen raken daarom soms in paniek en dat maakt het voor artsen lastiger om te opereren. De oplossing daarvoor zou de VR-bril zijn. Kinderen, maar ook volwassen, kunnen met de bril alvast een kijkje nemen in het ziekenhuis. Daardoor weten ze wat ze kunnen verwachten en is de angst minder.

Pijn
Ook pijn kan deels worden verholpen door het gebruik van VR-brillen. Volgens spoedeisendehulparts Michiel Tebbes is het misschien zelfs een vervanger voor morfine. 'Mensen zijn afgeleid doordat ze bijvoorbeeld een spelletje kunnen spelen of een filmpje kunnen kijken, hierdoor hebben ze vaak niet eens door dat wij een operatie aan het uitvoeren zijn', vertelt hij.

'Zwemmen in de zee'
De VR-brillen voor de ziekenhuizen werden gepresenteerd op het VR Healt Event tijdens de Dutch Technology Week in de Effenaar. Veel bezoekers zijn enthousiast. 'Als ik de keuze had om tijdens een operatie naar een fimpje te kijken dan zou ik graag willen zwemmen in een oceaan, dat lijkt me leuk', lacht een bezoeker.

De brillen worden nu sporadisch als toevoeging bij operaties gebruikt. Na meer onderzoek worden ze misschien in ieder ziekenhuis ingezet.


Meer nieuws van dinsdag 21 mei 2019