advertentie Banner Profile Mekkes

VVD grootste in Eindhoven, GroenLinks grote winnaar, veel kleine fracties in raad

De VVD behaalt zeven zetels. 'Ongelofelijk. Wat een mooie uitslag is dit. Voor het eerst in historie is de VVD de grootste in Eindhoven. We zijn blij, echt super', zegt lijsttrekker Marcel Oosterveer.

GroenLinks eindigt verrassend op een tweede plaats met ook zeven zetels. Lijsttrekker Rik Thijs had de uitkomst niet verwacht. ‘Ik ben emotioneel. Zeven zetels is meer dan waar ik op had gehoopt’.

Drie coalitiepartijen onderuit
GroenLinks zit flink in de lift van vier naar zeven zetels. Maar de andere coalitiepartijen moeten inleveren. Zo levert D66 een zetel in, van zeven naar zes. De PvdA, de afgelopen jaren de grootste partij, levert twee zetels in, en komt op zes zetels uit. De SP is de grootste verliezer onder de coalitiefracties. De socialisten moeten het nu met vier zetels in plaats van zeven doen.

Lokale partijen verliezen
Ook bij het Ouderen Appel was de teleustelling groot. De ouderenpartij moet twee zetels inleveren, en komt nu op drie zetels uit. ‘Het is jammer, ik had er echt meer van verwacht’, aldus partijleider Dré Rennenberg. De andere lokale partij die moet inleveren is BBL. Jaren geleden afgesplitst van de SP en goed twee zetels, maar BBL komt niet meer terug in de gemeenteraad.

DENK en 50Plus nieuw in raad
Naast de VVD en GroenLinks zijn er meer partijen die de vlag kunnen uithangen. Zo stijgt het CDA van vier naar zes zetels. Ook komen DENK en 50Plus voor het eerst in de raad, met een en twee zetels. Verder mag de LPF er een zetel bij tellen, en komt daarmee op twee uit. De ChristenUnie blijft steken op één. Leefbaar Eindhoven halveerde en moet een zetel afstaan.

Geen Forum040
Forum040 komt niet in de Eindhovense gemeenteraad. De partij die probeerde mee te liften op het landelijk succes van Forum voor Democratie van Baudet, haalde de kiesdrempel niet. Ook Stratums Belang mag de gemeenteraad niet in. Daarnaast moet de Partij van de Toekomst van Johan Vlemmix het na eerdere pogingen wederom stellen zonder zetel.

Eindhoven
Infogram


Meer nieuws van donderdag 22 maart 2018