advertentie Banner Profile Mekkes

Warme weer is zege voor Eindhovense wijnboeren

Het wordt misschien wel het beste jaar ooit voor Wijngaard Espergaerde in Eindhoven.

Harro de Cocq is een hobbyboer die op kleine schaal druiven teelt op het complex van volkstuinvereniging Blixembosch aan de Esp. 'We hadden in 2016 al een recordjaar, maar als het zo doorgaat met het weer, gaan we er dit jaar overheen.' De Eindhovenaar heeft zo'n vijftig ranken en drie soorten druiven die er allemaal prachtig bij staan.

Voor veel boeren in de regio is de droogte een ramp omdat hun gewassen er zwaar onder te lijden hebben en oogsten dreigen te mislukken. Voor Wijngaard Espergaerde is het een zege. 'Het is een meerjarig gewas en de wortels zitten diep, alleen de jonge plantjes hebben het nu wel zwaar.' Toch heeft De Cocq nog niet de vlag uithangen, want als het nu flink gaat regenen en hagelen, gaat ook zijn oogst eraan.

Verdienstelijk
De wijnen van Harro de Cocq zijn inmiddels ook in de prijzen gevallen. De Eindhovenaar zijn fles Robuust Rood uit 2016 werd onlangs tot beste rode wijn van Brabant uitgeroepen. Dat gebeurde tijdens de beoordeling rode wijnen van de Brabantse Wijnbouwers 2018.

'Ik overweeg ook om als het even kan een groter perceel ergens te kopen of huren zodat ik kan uitbreiden.' Want hoewel de Eindhovense wijnen niet in de winkel te koop zijn, smaakt de hobby van De Cocq naar meer. Zo keek de wijnboer al naar stukjes grond in onder meer Best.

Wijngilde
Eindhoven heeft een wijngilde waarin de hobbyboeren zich in verenigd hebben. 'Ik ben één van de jongste nu, maar wat ik en het gilde hopen is dat door het goede weer en de populariteit van Nederlandse wijn, het aantal leden gaat toenemen.'

Volkstuinvereniging Blixembosch aan de Esp kent drie hobbyboeren die druiven telen en wijn maken. Volgens De Cocq zijn er wel meer mensen bezig met wijn maken in de regio. 'In Veldhoven en Aalst-Waalre heb je ook een paar wijnboeren zitten, maar volgens hem is het nog niet te vergelijken met de Franse wijnboeren, ondank de groeiende populariteit van de Nederlandse wijn.


Meer nieuws van maandag 23 juli 2018