advertentie Banner Profile Mekkes

Wereldrecord voor flexibele zonnecellen uit Eindhoven Solliance Yulia Galagan

Wereldrecord voor flexibele zonnecellen uit Eindhoven

De flexibele zonnecellen van Solliance hebben een efficiëntie van 13,5 procent, een wereldrecord.

Het percentage is buitengewoon hoog voor flexibele zonnecellen met perovskiet als werkende laag. Een efficiëntie van 13,5 procent betekent dat dit deel van de opgevangen zonnestralen wordt omgezet in elektrische energie.

Op dit moment hebben op glas gebaseerde zonnecellen nog een hoger rendement. De productie van die zonnecellen is echter veel minder duurzaam. Het kost veel meer energie om op glas gebaseerde zonnecellen te produceren en ook meer zeldzame stoffen.

Solliance maakt zijn zonnecellen zelf op de High Tech Campus met een relatief eenvoudige machine. Het gaat vooralsnog om de productie om proefseries van de zonnecellen, maar die zijn dus al wel bijzonder efficiënt.

Onlangs ging het Eindhovense bedrijf nog een samenwerking aan met het Chinese Hanergy, specialist van dunne en flexibele zonnepanelen. Solliance wil namelijk snel een volwaardig fietspad aanleggen dat via zonnecellen energie opwekt. Twee weken geleden is het Eindhovense consortium ook begonnen met een nieuw laboratorium. Daarin gaan zo'n 250 onderzoekers van Solliance aan de slag


Meer nieuws van dinsdag 21 november 2017