advertentie Banner Profile Mekkes

Wethouder Torunoglu zwijgt over Turkse kwestie

De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu moet zich uitspreken in de Turkse kwestie. Dat vinden het CDA en het Ouderen Appèl. Als de wethouder dat niet zelf doet, dan willen de oppositiefracties daarover in debat met hem. Want zwijgen is geen optie.

Paul Leenders van het CDA en Dre Rennenberg van het Ouderen Appèl vinden dat reageren het enige juiste is wat Torunoglu kan doen als vooraanstaande Turk. Want waar staat hij nu? Is hij het eens met de Erdogan-aanhangers die twee maanden terug nog op het Stadhuisplein stonden of veroordeelt hij dat in Turkije journalisten en rechters zomaar achter de tralies verdwijnen. En dat Turken hier in de stad via sociale media worden bedreigd.

Volgens partijgenote Mieke Verhees is je uitspreken helemaal niet zo eenvoudig. De situatie is daar veel te complex voor, dat kunnen we ons in Nederland niet eens voorstellen, aldus Verhees.

Zij weet zich gesteund door partijvoorzitter Hans Spekman die van het weekend in Eindhoven was voor de ledenraad. Hij zei daar dat PvdA-politici geen lid mogen zijn van de AK-partij van Erdogan, maar benadrukte tegelijkertijd dat er geen heksenjacht moet worden geopend op Turkse Nederlanders. Die discussie wordt volgens Spekman veel te zwart-wit gevoerd.

En dat zegt ook Hans Rozendaal van de VVD, eveneens oppositie. Het is niet de portefeuille van Torunoglu en bovendien. Hij is niet eens in Turkije geboren. Politiek gezien is zijn persoonlijke mening niet interessant, vindt Rozensdaal.

De wethouder zwijgt en wil nu geen oficieel standpunt innemen. Maar op Facebook liet hij na na de mislukte staatsgreep wel van zich horen. 'Momenteel geen politieke kleur. Maar staan voor gezamenlijke waarden als vrijheid en democratie'.


Meer nieuws van vrijdag 30 september 2016