advertentie Banner Profile Mekkes

Zelfrijdende auto wordt werkelijkheid op de TU/e

Het ziet er een beetje vreemd uit: een stuur dat uit zichzelf beweegt en de auto de bocht om stuurt. En toegegeven: onderzoeker Jos den Ouden gebruikt af en toe zijn handen om bij te sturen.

Maar toch is dit de toekomst: een autonoom rijdende auto. Met de TU/e campus als testterrein is een eerste testweek achter de rug in het project Autopilot. Zo'n vijftig partijen nemen eraan deel.

Er is al veel mogelijk op het gebied van autonoom rijden. Vooral op de snelweg zijn er nog maar weinig problemen: daar rijden alleen auto's, rijden ze ook nog allemaal dezelfde kant op en met ongeveer dezelfde snelheid. De echte lastigheden zitten juist in de stad, legt Den Ouden uit. "Met fietsers en voetgangers die overal vandaan kunnen komen, uit alle richtingen. Daar is voor deze auto heel moeilijk op te anticiperen."

Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door niet alleen gebruik te maken van camera's op de auto die alles registreren, maar ook van IoT ofwel het Internet of Things. "Iedereen draagt tegenwoordig een smartphone bij zich," vertelt Den Ouden, "die maakt gewoon verbinding met internet en zou dus kunnen communiceren met deze auto. En het mooie is dat we dan niet alleen de informatie hebben over de locatie van die telefoon, maar ook of de gebruiker stilstaat, of juist rent of fietst." En het gaat nog verder: "Uit die informatie zou je kunnen afleiden waar het erg druk is. En die plaatsen dus vermijden als autonome auto of beslissen tot een ander vertrekpunt als de autonome auto gebruikt wordt voor carsharing bijvoorbeeld."

Mogelijkheden te over. Maar we zullen er nog even op moeten wachten, een paar jaar nog schat Den Ouden in. "Voordat we over de grachtengordel van Amsterdam kunnen rijden zonder ergens tegenaan te botsen."

Maar dát het gaat gebeuren, daar hebben Den Ouden en zijn collega's geen twijfel over.


Meer nieuws van dinsdag 25 september 2018