advertentie Banner Profile Mekkes

'Zoveel pollen hebben we in jaren niet gezien'

Mensen met hooikoorts hebben een lastige week achter de rug: de het extreme lenteweer van de afgelopen tijd waren ook de pollen al ruimschoots aanwezig.

Bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond kunnen ze door hun pollenvanger precies zien hoeveel het er zijn en wat voor soort.

Maria van den Eijnden is een van de vrijwillige 'pollentellers' in het ziekenhuis. Ze heeft al heel wat jaren ervaring, maar tellingen zoals de afgelopen dagen heeft ook zij nog niet eerder meegemaakt. 'Ik telde er de afgelopen week 7000, normaal gesproken is dat een paar honderd, in deze tijd van het jaar.'

De pollenvanger staat op het dak van het ziekenhuis. Het apparaat werkt even simpel als doeltreffend: via een zuigmondjes worden de pollen uit de lucht naar binnengezogen, waar ze op een plakstrip terecht komen. In een week draait de strip één keer rond, zodat precies te reconstrueren is welke pollen op welk moment 'gevangen' zijn. Op dit moment zijn vooral de els en de hazelaar de boosdoener. 'Familie van de berk', weet Maria, 'veel mensen hebben daar op dit moment last van.'

En wat je ertegen kunt doen? Behalve een middeltje halen bij je huisarts, adviseert Maria om een zonnebril op te zetten of wat vaseline aan de binnenkant van je neus te smeren. Zodat de pollen in ieder geval zo min mogelijk met slijmvlies in aanraking kunnen komen.


Meer nieuws van donderdag 28 februari 2019